Als je zelf geen ontwerper bent, is er geen reden om het jezelf moeilijk te maken en je eigen ontwerp uit te gaan vinden. Blijf dan gewoon doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Er zijn een paar slimmere en effectievere manier om je website te maken -- of je huurt een goede ontwerper, of je neemt een kant en klaar ontwerp uit de vele voorbeelden. Pas goed op en stel je de juiste vragen. Een goed ontwerp betekend niet: speciale effecten, overweldigende afbeeldingen en een groeiend aantal ontwerpers in spe die je site bezoeken.

Waarom is een ontwerp groots?

Een ontwerp is goed als je er niet over hoeft na te denken. Nee, dat betekend niet dat zo'n ontwerp afstompend is. Het is alleen zo dat je doelgroep achter inhoud aan is, en niet achter design. Ontwerp moet juist de inhoud ondersteunen, vorm geven, en het verteren ervan naadloos en op een natuurlijke manier laten verlopen. Een goed ontwerp hoeft niet persé indruk te maken, maar het moet zeker geen afkeer opwekken. Een goed ontwerp leidt je op een eenvoudige manier naar de inhoud die je zoekt.

Esthetiek is een kwestie van smaak. Smaak is subjectief. Sommigen van ons houden van ornamenten, sommigen verafschuwen dat. Sommigen houden van Gothische lettertypes, anderen zeggen ze lelijk te vinden. Ik hou van bruintinten, jij houdt het op blauwtonen. Er is geen keiharde keuzemogelijkheid voor schoonheid of esthetiek.

Maar ontwerp, als vorm en als layout voor inhoud en functionaliteit, is een kwestie van begrip, niet smaak. Laat het nadenken weg uit het begrijpen van de layout van uw ontwerp en je krijgt een ijzersterk design.

Een goed ontwerp gaat over "handig", niet over het "mooi" zijn ervan. Design is niet de kunst, het is gebruiksvriendelijkheid. Design is de vork tussen degene die eet en zijn maaltijd. Design draagt inhoud en functionaliteit. Zo, en laat me nu rustig eten!

Autopsie van een geweldig ontwerp

Er zijn een aantal ontwerpregels waar je op moet letten bij het maken van een website. Hier volgt een lijst met de meest algemene punten. Website ontwerp moet:

Intuitief zijn. Zoals al eerder is gezegd, bij het ontwerp moet je niet hoeven nadenken. Buttons moeten er uit zien als buttons, links moeten gemakkelijk aan te klikken zijn, menus moeten op de vertrouwde plaats zitten. Menu en button teksten moeten ook zijn “ontworpen”, ze moeten kort en duidelijk zijn.

Passend. Het ontwerp moet passend zijn en moet ontworpen zijn om op verschillende schermgroottes goed te werken. Geen gaten in de layout, geen overlappende werkvelden toegestaan!. Het moet lijken alsof het speciaal voor de site is ontworpen.

Welkom heten. Sites krijgen twee soorten bezoekers: nieuwe en terugkerende. De eerste groep bezoekers vraagt meer aandacht dan de tweede. Terugkerende bezoekes weten al meer over de bijzonderheden van je site. Nieuwkomers daatentegen moeten worden rondgeleid, anders kunnen ze verdwaald raken. Maak een home pagina met algemene informatie (waar je site over gaat), met blokken met informatie (hoofdprodukten, klanten of teamleden), blokken met het laatse nieuws, en geef contact info.

En dan zijn er de termen die normaal gesproken om de hoek komen kijken als het over ontwerp gaat. Esthetisch, uniek, indrukwekkend, mooi. Dat zijn de puntjes op de i, niet de i zelf. Deze extra's maken een geweldig ontwerp. Maar een ontwerp kan “okay” zijn, of zelfs “goed genoeg” zonder deze extra's. Kijk maar eens naar Craigslist of Google, bijvoorbeeld.

“Doe het zelf”: ontwerp uit voorraad

Dus wat te doen als je geen tijd of geld hebt voor een speciaal, op maat gemaakt ontwerp? Er zijn duizenden kant en klare ontwerpsjablonen verkrijgbaar. Google maar eens op “website templates” en je zult versteld zijn. Veel daarvan zijn echt heel slecht, dat is waar, maar er zijn dan nog steeds honderden die een reële optie kunnen zijn.

Er zijn gratis sjablonen en sjablonen die een paar euro kosten. Bij Edicy en de vele 'concurrenten' zijn voorraad sjablonen een onderdeel van de service. Verder zijn er websites toegewijd aan het aanbieden van sjablonen, duizenden. Normaal gesproken komt er een IT'er aan te pas om deze geschikt te maken voor je site, maar het kan ook gedaan worden door een goed ondelegde techneut.

De vuistregel is dat eenvoudiger sjablonen met weinig secties, minder afbeeldingen en weinig kleuren de betere ontwerpen zijn. Je bent een ingenieur nodig om onbruikbare onderdelen uit een volgepropt ontwerp te verwijderen. Andersom, het toevoegen van een textblok of een illustratie aan een eenvoudig ontwerp is te doen -- zolang je alleen een nieuw veld toevoegd en niet probeert alles opnieuw te ontwerpen.

Sjabloon aanpassing

Een goed, betaalbaar alternatief om een ontwerp te maken kan het inhuren van een professional zijn. Hij zou kunnen zoeken in de gratis aangeboden ontwerpen, een bruikbaar sjabloon uitzoeken voor je en het aanpassen aan je speciale behoeftes of wensen.

Conclusie

Zoals al eerder is gezegd in de voorgaande berichten -- wat je ook besluit, je hoeft niet direct perfect te zijn. Verspil geen tijd en geld in het eindeloos verbeteren van details. Publiceer je site zo snel mogelijk, of het nu een uniek ontwerp is, een standaard sjabloon of een aangepast ontwerp. Het is een proces en vergeet niet de lol bij het gaandeweg verbeteren ervan.

Ander hoofdstukken over het maken van een goede website:

Geen commentaren

Voeg een commentaar toe

Email again:

Edicy blog

Het leven achter de simpelste web creatie tool


Recente Buzz